Duidelijk beeld van je belastbaarheid
Tijdens de eerste 104 weken van arbeidsongeschiktheid wordt vooral gekeken of je weer terug kunt keren in je eigen werk. Daarbij wordt vaak een opbouwschema gehanteerd. Bij het re-integreren lukt het soms helemaal niet om meer te werken dan een bepaald aantal uur per dag. Ook niet in andere werkzaamheden bij je huidige werkgever of werkzaamheden bij een andere werkgever. Als dit zo is, dan staat dat netjes verwoord in je re-integratieverslag.
Dan komt de dag van de keuring. Tijdens het gesprek met de verzekeringsarts vertel je hoe het de afgelopen tijd is gegaan. Wat je beperkingen zijn, waar je tegenaan loopt in het dagelijks leven en over de rustmomenten die je nodig hebt. Al met al geef je de verzekeringsarts een zo duidelijk mogelijk beeld.
Vervolgens gaat de verzekeringsarts aan de slag met je medische dossier en stelt hij een Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) op. Daarin staan de beperkingen die je hebt ten aanzien van werk. Hoewel je in het gesprek echt goed hebt benadrukt dat je niet meer de hele dag kunt werken, staat in de FML toch dat je minimaal acht uur per dag kunt werken.
Hoe komt dat toch?
Het zit zo: als je voor de WIA-keuring bij het UWV komt, staat al vast dat je het eigen werk niet meer kan doen. Er wordt gekeken wat je beperkingen zijn en welk werk je hierbij nog wel kunt uitvoeren. Daarbij wordt uitgegaan van acht uur per dag, veertig uur per week. Ook als je voorheen parttime werkte. De verzekeringsarts moet zich houden aan protocollen en standaarden die zijn opgesteld om je belastbaarheid in kaart te brengen. Om te bepalen of jij in aanmerking komt voor een urenbeperking is door UWV een standaard opgesteld: de Standaard Duurbelastbaarheid in arbeid.